• WZK Dance & Aerobics

Als u doorgaat met browsen op deze website, gaat u akkoord met de Privacy Policy van WZK Dance en Aerobics, Wassenaar. 

Vele leden vragen zich misschien af waar de letters W.Z.K. voor staan. W. van Willen is Kunnen Z. van Zilvermeeuwen K. van Kombinatie Hoe dit precies zo gekomen is kunnen jullie hierna lezen. Dit jaar is het alweer 80 jaar geleden dat de gymnastiek vereniging ”Willen Is Kunnen” is opgericht. In 1928 was er een enthousiaste gymnastiekleraar, de heer Wijnholds, die een advertentie in de Wassenaarse Courant zette om belangstellenden op te roepen voor een gymnastiekvereniging.

Op 1 maart dat jaar werd de vereniging officieel opgericht en had zestien leden, zowel dames als heren. De eerste turnlessen werden gegeven in een loodgieterswerkplaats. We kunnen het ons niet meer voorstellen maar Wassenaar had in die tijd nog geen sportzaal. Na de loodgieterswerkplaats volgden nog enige andere locaties zoals een garage, de zolder van het postkantoor en daarna het “Het Dorpshuis”. In 1931 kond WIK terecht in de eerste echte gymzaal, namelijk de gymnastiekzaal van de Europaschool. Toen kon WIK pas echt leden gaan werven. Daarom werd er een “propaganda avond” georganiseerd in de inmiddels verdwenen bioscoopzaal Astra.

Op deze avond gaf de heer Wijnholds een lezing over het nut van gymnastiek. Ook in die tijd was niet iedereen er van overtuigd dat bewegen goed voor de gezondheid is. W.I.K. groeide daarna uit tot een vereniging die zelfs een kleuterafdeling en seniorenafdeling voor dames en heren had. De vereniging was al snel succesvol en behaalde veel prijzen. WIK kreeg in de loop der tijd een zwemafdeling, basketbalafdeling en een atletiekafdeling. In 1986 is WIK een fusie aangegaan met de zwemvereniging “Zilvermeeuwen”. Sindsdien heten we “Wassenaarse sportvereniging WIK-Zilvermeeuwen Kombinatie”. Nu 80 jaar verder is onze vereniging niet meer alleen een gymnastiekvereniging maar ook zwemvereniging, met diplomazwemmen, wedstrijdzwemmen en waterpolo, een onderwatersportvereniging, met sportduiken en snorkelen en hebben we een triathlon vereniging.

De gymnastiek van toen, turnen en ritmische gymnastiek is inmiddels veranderd in keep fit (aerobic en steps), jazz-en tapdance. In het verleden was Duinrell de plek voor WIK, later WZK om iets te vieren. Daarom, ondanks dat 80 jaar niet een officiële mijlpaal is, hebben wij van de gymnastiek besloten een sportieve en gezellige middag voor alle gymnastiekleden te organiseren op 17 mei 2008 in ons eigen Wassenaarse pretpark Duinrell.